2.2.11.4.10. Bedelsiz İhracat Faturası
İhracat Yönetmeliği'nin 4/c maddesinde bedelsiz ihracat, karşılığında yurt dışından bir ödeme yapılmaksızın yurt dışına mal çıkarılması olarak tanımlamıştır.
Bedelsiz İhracat Faturası
e-İhracat gümrük çıkış beyannamesi ekinde yer alan mal ihracı faturalarının elektronik ortamda düzenlenmesidir. İhracat Yönetmeliği'nin 4/c maddesinde bedelsiz ihracat, karşılığında yurt dışından bir ödeme yapılmaksızın yurt dışına mal çıkarılması olarak tanımlamıştır.
Yol: ERP > Satış-Dağıtım > Fatura > Satış Faturası
Bedelsiz İhracat Faturası kesilmesi için Kontrol Paneli > BPM > İşlem Kategorileri. İşlem Kategorisi detayında Fatura Tipi Satış, Senaryo Bedelsiz İhracat olmalıdır.
Bedelsiz İhracat faturalarında asıl olan e-ihracatta gönderdiğiniz şablonda ödenecek tutar alanının "0" olmasıdır. Şablonda "0" olmalı fakat cari hesap ekstresinde tutar görünmelidir. Bunun için işlem tipinde yer alan fatura tipi/senaryo ayarlarınızı doğru yapmanız önemlidir.
Bedelsiz İhracat Faturasında Bulunması Gereken Asgari Bilgiler
GTİP NO
Kabın Cinsi
Kabın Adedi
Kabın Numarası
Teslim Ülke
Teslim Şehir
Teslim İlçe
Teslim Şartı
Gönderilme Şekli
İstisna Nedeni
Nelere Dikkat Etmeli?
- İşlem kategorisinde “Muhasebe İşlemi” işaretlenmez ise muhasebe hareketlerinde “Seçtiğiniz İşlem İçin Muhasebe İşlemi Yapılmamaktadır!” uyarısı gelir.
- Fatura tutarı 0 ise fatura için seçilen işlem kategorisinde “Muhasebe İşlemi” seçilmiş olsa bile 0 tutarlı işlemler muhasebe hareketi yapmaz.
- Doğru ürün seçilmeli. Yoksa kategori satışları rapor edilemez.
- Satış Yapan seçilmeli. Yoksa satıcı performansları izlenemez.
- Ödeme Yöntemi girilmeli. Yoksa ödeme performansları izlenemez.
- Mutlaka satırların 2. dövizleri girilmeli aksi halde işlem dövizlerine göre rapor alınamaz.
- İntaç tarihi mutlaka girilmeli, aksi halde doğru muhasebe fişi oluşmaz.
Satış faturası, satıcı tarafından sunulan mal veya hizmetin, alıcıya satıldığını gösteren belgedir.
|
Muhasebe kayıtları bir işletmenin yasal kayıtlarıdır. Bir fatura kesildiğinde, masraf fişi, gelen havale, sabit kıymet faturası vb. işlemlerde müşteri ve tedarikçi muhasebe kodları, satılan veya alınan ürünlerin muhasebe kodları, vergi kodlarından oluşan bir muhasebe fişi kesilmiş olur.
|