3.3.6. Devam ve Kontrol

Devam ve Kontrol modülü Çalışanların iş giriş ve çıkış zamanlarını detaylı olarak kaydeden ve raporlayan bir modüldür.

Devam ve Kontrol


Devam ve Kontrol modülü çalışanların iş giriş ve çıkış zamanlarını detaylı olarak kaydedip raporlamanıza yarayan bir modüldür. 



Her işletme, özellikle müşterilerle çalışırken ve saatlik bir ücretle hizmet sunduklarında, çalışanlarının zamanlarını nasıl harcadıklarını takip etmelidir. Devam kontrol modülü, yalnızca müşterileri uygun şekilde faturalandırmak için değil, aynı zamanda İK yöneticileri ve finans görevlilerinin idari ve devam yönetimi faaliyetlerine harcadıkları zamanı azaltmak için de gereklidir. Personelin çalışma saatleri, yemek molaları, fazla mesai ve tatillere göre bordrosunun hazırlanmasına yardımcı olur. Aylık maaş hesaplamaları, fazla mesai hesaplamaları ve geriye dönük kontroller kolaylıkla sağlanmaktadır. Günlük çalışma saatleri ve hesaplamalar belirli tarih aralıkları ile saklanıp raporlanabilmektedir.

Hastaneler, üniversiteler, fabrikalar ve özel şirketler gibi alanlarda, personel veya kişilerin giriş ve çıkışlarını kontrol ederek kontrollü ve güvenli giriş-çıkış sağlamak amacı ile kullanılmaktadırlar.


Kullanıma Geçmeden Önce

  • Çalışma Saatleri
  • Çalışma Programı
  • Vardiyalar

Modül Fonksiyonları

  • Çalışma Programları
  • Çalışma Saatleri
  • Devam Kontrol Uyarıları
  • Gün Bazında PDKS
  • PDKS Durumları
  • PDKS Import
  • PDKS Listesi
  • Şube Bazlı PDKS
  • Taşeron PDKS Durumları
  • Taşeron PDKS Listesi
  • Toplu Zaman Harcaması Ekle
  • Vardiya Hesaplama
  • Vardiyalar
  • Vekaletler

Diğer Modüllerdeki İlişkili Fonksiyonlar

Devam-Kontrol Modülü tüm İK modülleri ile entegre çalışır.


İpucu

Ücret kartında ilgili alanların doldurulması sonucunda PDKS ekranının kullanımına ulaştırılabilecektir.


Dikkat

PDKS modülüne kayıt ve kontrol için sadece kurum içinde yetkili kişiler erişebilirler.


Tavsiye

PDKS tipleri, Bağlı, Bağlı Değil, Tam Bağlı Gün ve Vardiyalar gibi sınıflandırma araçlarıyla sınıflandırılması, yetkili personellerin hangi yöntemi kullanacağını seçerek yetkililerin talep ettikleri bordroya daha kolay ulaşmasını sağlayacaktır.


PDKS (Personel Devam Kontrol Sistemleri), personelin işe giriş çıkış saatlerinin takibinin yapılması amacıyla kullanılan bir sistemdir. Şube Bazlı PDKS ekranı üzerinden ilgili kayıtları şube bazlı olarak takip edebilirsiniz.
PDKS, Personel Devam Kontrol Sistemi'nin kısaltmasıdır. PDKS ile personellerin işe girdiği ve çıktığı saat ve tarihler takip edilebilir, bu sayede her bir personelin işe zamanında ya da geç gelmesi veya işten zamanında ya da erken çıkması, bu sistem vasıtasıyla tespit edilebilir.
Denetlemek istediğiniz Şubenin denetleyeceğiniz departmanın İç veya Dış Kaynak ile yapacağınızın seçilmesi denetlen departmanda kaşılaşılan eksiklerin girilmesi tanımlanması ve eksikliklerin giderilmesi için tarih tanımlanmasıyla birlikte son olarak sonucun sisteme tanımlanması işlemidir.
Vardiya, bir işyerinde çalışan işçilerin sırayla çalışmasına verilen isimdir. Bir tam günün belirli saatler arasında hangi çalışma türü olacağını belirlemek için vardiya sistemi kullanılır.
Devam ve Kontrol modülü çalışanların iş giriş, çıkış ve izin ile mazeret kategorisinde yer alan izin türlerinin ilgili günler için zamanlarını detaylı olarak kaydedip çalışana ait ilgili ekranlara yansımasına yarayan bir modüldür.
Workcube Çalışma Saatlerim - PDKS İşlemleri ile organizasyonunuzda bulunan çalışanların işyerine geldiklerinde giriş butonuna, ara verdiğinizde veya çıkış yaptığınızda çıkış butonuna basmalarıyla sistem üzerinden çalışanların ilgili gündeki işe giriş ve işten çıkış saatleriyle birlikte ilgili saatler arasındaki konumlarınıda takip edilebileceği alanı ifade etmektedir.
Özlük ve bordro ile ilgili bütün işlemler 5 tane çözümün altında toplanmıştır. Bunlar; Bordro Kuralları, Ücret Yönetimi ve Özlük, Bordro ve Puantaj, Bildirgeler, Devam ve Kontrol çözümleridir. İnsan kaynakları altında yönetilecek operasyonlarda özlük ve bordroyla ilgili bu çözümler kullanılır.
Devam ve kontrol parametre işlemlerinden önceliklerden biri olan çalışma saatleriyle şirket bazlı çalışma saatlerinizi tanımlayarak çalışanların haftalık, aylık çalışma saatleriyle birlikte hafta tatillerinin tanımlanmasıdır. Mail uyarıları ile bilgilendirme yapılır.
Workcube Toplu Zaman Harcaması sayfasıyla amaç organizasyonda bulunan çalışanlar için aylık/haftalık zaman harcama alanına veri kaydederek bir proje altında masraf merkezi ile cari hesapları da seçilerek gün bazlı harcanmış zaman harcamalarının kayıt altına alınmasıdır.
Workcube Devam Kontrol çözümüyle ilişkili standart raporlarda beş tane rapor bulunmaktadır. Bu raporlar sayesinde çalışanlarınızın işyerine devamlarıyla ilgili durumların analiz edilmesi sağlanır.