2.1.9.5. DBS Limitleri
Doğrudan Satış Sistemi ile satıcı firma ürünü sattıktan sonra doğrudan bankadan fatura bedelini tahsil etmektedir. Banka bu ödemeyi alacağı bayinin hesabına tanımlamış olduğu kredi limitlerinden yapmaktadır.
DBS Limitleri
Doğrudan Satış Sistemi(DBS), çok sayıda bayisi bulunan yerel ve ulusal firmaların bayilerine satmış oldukları ürünlerin bedellerini garanti altına almak için geliştirilmiş oldukları bu yöntemle, bayi için bankanın tanımlamış olduğu kredi limitleri devreye girmektedir. Yani satıcı firma ürünü sattıktan sonra doğrudan bankadan fatura bedelini tahsil etmektedir. Banka bu ödemeyi alacağı bayinin hesabına tanımlamış olduğu kredi limitlerinden yapmaktadır.
Yol: ERP>Finans Muhasebe>Risk ve Teminat>DBS Limitleri
Not: Ticarette satılan ürünlerin bedellerini tahsil edememe en büyük risklerden biridir. Firmalar ürünlerin ücretlerini tahsil edebilmek için farklı tedbirler almaktadır. Bu amaçla başvurulan bir çok yöntem vardır. Doğrudan Satış Sistemi bu yöntemlerden biridir.
DBS Limitleri Listeleme Ekranı
DBS Limitleri listeleme ekranın Müsteri-Tedarikçi Risk Limitleri ekranı ile yapılan risk tanımları gelir.

Liste seçeneklerinde, kayıt işlemi yapan kişi ve anlaşmanın yapıldığı hesap seçimi ile ilgili anlaşmaya kalem ikonu ile gidilir ve DBS Limitleri eklenir yada güncelleme işlemi yapılır.
Tavsiye: Müsteri-Tedarikçi Risk Limitleri güncelleme ekranında da müşteri ve tedarikçilere DBS Limitleri eklenir. Detaylı bilgi almak için "Müsteri-Tedarikçi Risk Limitleri" yazımızı okuyabilirsiniz.
Risk Limitleri güncelleme ekranı ile DBS Limitleri sepetini inceleyelim.
DBS Limitleri

Öncelik: Öncelik alanı ile ödeme tahsil edilecek bankanın sırası belirlenir.
Banka ve Şube: Ürünün satış bedelinin tahsil edileceği banka ve şube seçimi yapılmalıdır.
Dikkat: Banka ve "Banka Şube" tanımları sisteme kaydedilmelidir. ERP>Finans Muhasebe>Banka>Banka Hesapları yoluyla Bankalar ve "Banka Şube" leri eklenir.
Limit ve Döviz: Bankanın müşterinin banka limiti bu alanda girilir. Limitin kur seçimi yapılmalıdır. Kullanılabilir Limit ve kullanılan tutar alanları zorunlu değildir.
Doğrudan Borçlandırma Sistemi limitleri sayesinde satıcı firma bayilerin borç durumları ve kredi limitleri hakkında kolayca bilgi sahibi olabilmektedir. Bu sayede bayiye ne kadar ürün verebileceğini belirleyebilir.
Not: Alıcı bayi aldığı ürün bedelini peşin veya taksitli olarak bankaya ödemektedir.
Doğrudan Satış Sistemi, distiribitör ve bayi ağı ile çalışan ana firmalara faydası büyüktür. Sistemin ortaya çıkış amacı firmaların alacaklarını garanti altına almaktır. Ve bu şekilde mali yapılarının güçlü kalmasını sağlamaktır.
Blokaj işlemi ile müşterinin sistem üzerinde herhangi bir işlem gerçekleştirmesi engellenir.
|
İcra İşlemleri, icraya konu olmuş işlemleri kayıt altında tuttuğumuz ve böylelikle takibini sağladığımız alandır. İcraya konu işlemlerimizi Workcube’da kolayca kayıt altına alıp diğer fonksiyonlarla entegre bir şekilde kullanılabilir.
|
Belirlenen müşteri-tedarikçi risk limitleriyle işlem tutarlarına limit konulabilir. Böylece risk öngörülür ve limit üstü işlemler engellenir.
|
Kredi modülüyle sistemdeki hesapların kredi ve limitleri yönetilir. Verilmiş kredi ve limitlerin kontrolü ve analizi hazır kurulumla gelen iki raporla yapılabilir.
|