2.1.1.3. Fiş Numaraları

Workcube, Fiş Numaraları ekranı ile muhasebe fişlerinin başlangıç numaraları tanımlanır.

Fiş Numaraları


Workcube, Fiş Numaraları ekranı ile muhasebe fişlerinin başlangıç numaraları tanımlanır.


Yol: ERP > Finans Muhasebe > Muhasebe Tanımları > Fiş Numaraları


Dikkat: Muhasebede otomatik kayıt oluşabilmesi için Muhasebe Fiş numaralarını tanımlamak önemli bir adımdır.


Fiş Numaraları Kayıt Ekranı

Sistem kurulurken bütün fişler bir numaradan başlatılır. Her atılan fiş sonrası bir sonraki rakama otomatik olarak geçer.

Muhasebe Fişleri Üç çeşittir;

  1. Kasaya girişler kasa tahsil fişi,
  2. Kasadan çıkışlar kasa tediye fişi,
  3. Kasa dışındaki tüm hesap hareketlerinden oluşan da mahsup fişidir.
Her tipteki fişler kendi içinde sıralanırken, bir de ortak olarak muhasebe fiş no (yevmiye no) olarak numaralandırılır. 


Fiş Numaralarını Düzenle


Fiş numaralarının tarihe göre sıralı artması gerektiği için muhasebe fişleriniz sistemde kaydedildikten sonra fişlerin deftere basılması durumunda Fiş Numaraları Düzenleme ekranına ihtiyaç duyulur.  

Yol: ERP > Finans Muhasebe > Muhasebe Tanımları > Fiş Numaralarını Düzenle 

Dikkat: Fiş numaralarının düzenlenmesinin sebebi, sistemde fişler için ileri ve eski tarihli kayıtlar atıldığı için mahsup fiş numaraları tarih bazlı değil de numara bazlı sıralanır. Tarihe göre sıralı atmalıdır.

Fişlerin, deftere basılması durumunda, yasal süreçler geldiğinde tüm fişleri birden başlatıp kendi içinde tarih veya ID'sine ve numarasına göre defterlerin tekrardan sıralaması yapılmış olur.

Fiş Numaraları Düzenle Kayıt Ekranı

Not: Bu işlemde Mahsup fiş numaraları ana ID olarak değişmez, defterdeki fiş numaraları değişmiş olur.

Muhasebe Hesap Planı; muhasebe işlemlerinin kaydedilmesinde kullanılan ve standardize edilmiş hesapların yer aldığı listedir.
Müşteri ve tedarikçiler ile alış, satış, ödeme, tahsilat, avans, teminat gibi işlemlerin muhasebe tanımları yapılmalıdır.
Fiş birleştirme işlemi yapılırken yani, belirlenen tarihte aynı tipte olan (Mahsup, Tediye, Tahsil, Açılış, Kapanış) fişleri tek bir fiş haline getirebilmek adına işlem grupları seçilmelidir. Bu işlem grupları Workcube Fiş Birleştirme İş Grupları ekranı ile açılır.
Enflasyon, mal ve hizmet fiyatlarının genel seviyesinde yaşanan sürekli artıştır. Sadece bir veya birkaç mal ve hizmetin değil, ortalama bir tüketicinin yıl içinde kullandığı tüm mal ve hizmetlerde meydana gelen fiyat değişikliğini kapsamaktadır. Workcube, Enflasyon tanımlama ekranı ile ay ve yıl bazında enflasyon oranları eklenir.
Gelir tablosu mali tablolar kurallarına uygun tek düzen formlar şeklinde hazırlanır. İşletmelerin karşılaştırma yapmalarında kolaylık sağlayacak ve anlam birliği oluşturacak şekilde Workcube, Gelir Tablosu Form Tanımları ekranı ile tanımlamalar yapılır.
Maliyet hesaplarında bulunan giderler hesap dönemi sonunda yansıtma hesapları yolu ile ilgili gelir tablosu hesaplarına yansıtılır. Workcube, Yansıtma Hesapları Kapanış Tanımları ekranı ile dönem sonunda kayıt işlemleri yapılır.